3 Manieren om meer uit je dag te halen!

Probeer jij ook vaak meer te doen dan je gedaan krijgt op een dag?

Iedereen kent het wel, van die dagen die voorbij zijn zonder dat je je echt voldaan voelt. Want je zou eigenlijk nog een belangrijk telefoontje doen, enkele belangrijke emails versturen en… oh ja! Er moest ook nog een aantal uur gewerkt worden aan dat ene project. Het is bijna etenstijd en je vraagt je af wat je allemaal gedaan hebt sinds de wekker ging. In dit artikel leer je 3 manieren om meer uit je dag te halen. Hierdoor kun je beter focussen op wat jijzelf belangrijk vindt en ervaar je meer werkplezier.

Tip 1. Begin met een lekker ochtendritueel

Val jij weleens met je telefoon in slaap? En word je er ook mee wakker? Als je β€˜em alleen als wekker gebruikt okΓ©, maar probeer je telefoon verder offline – of in een ander vertrek – te laten ’s nachts. Bij het opstaan, kun je je dag direct een kick-start geven dankzij een paar slimme lifehacks. Bijv. eerst een glas water drinken i.p.v. koffie en even een rondje wandelen of joggen i.p.v. het nieuws te kijken.

Kies voor jezelf enkele gewoontes die je wilt aan- of afleren en probeer die elke ochtend ook echt te doen. Dit hoeft geen uren te duren hoor! In een half uur krijg je al veel gedaan en je verdient het dubbel en dwars terug. Door ’s ochtends meteen al te bewegen en iets nuttigs (voor jezelf!) te doen, begin je jouw dag lekker met voldoening en zul je ook een stuk energieker en productiever zijn.

Tip 2. Zet je notificaties (gedeeltelijk) uit

Hoe vaak ben jij offline op een dag? En dan bedoel ik niet dat je telefoon in je broekzak zit maar dat je ook echt onbereikbaar bent. Klinkt dat eng? Dan daag ik jou uit om hier juist iets mee te gaan doen! Ook al is het maar 1 of 2 uurtjes per dag (wanneer je wakker bent). Zelf vind ik dit ideaal tijdens mijn ochtendritueel of wanneer ik ga wandelen, lekker even smartphone-loos en quality time met mezelf.

’s Avonds schakel je ook beter af door op tijd offline te gaan. Dit helpt je niet alleen om beter te slapen, je sluit hiermee je dag ook bewust en voldaan af. Hiervoor hoef je echt niet perse een goed boek te lezen of een huishoudelijke taak te doen. Gewoon even lekker stilzitten doet ook al wonderen. Serieus! Dit effect herkende ik tijdens het lezen van het inspirerende boek Digiminderen van Johan van Houten. Deze offline-expert adviseert dan ook om in dit digitale tijdperk, bewust tijd voor jezelf te nemen. Zowel op je computer als op je smartphone kun je per app je notificaties doseren of helemaal uitzetten.

Tip 3. Verstuur emails bewust (niet)

Hoe vaak check jij je inbox? Of gebruik je hiervoor nog de standaard notificaties waardoor je inbox jou eigenlijk checked? Je kunt aardig wat tijd en vooral rust winnen door op vaste tijden je email bij te werken, bijvoorbeeld aan het einde van de (werk)dag. Hierdoor zul je ook bewuster op email reageren, of juist niet. Vaak is het slimmer – en uiteindelijk ook sneller – om toch even te bellen in plaats van 17 keer op en neer te mailen. Zelf bel ik het liefste in de (na)middag, als ik klaar ben met mijn kerntaken.

Wil jij nog meer uit je dag halen?

Voor meer praktische tips om alles uit je dag Γ©n uit je computer te halen kun je nu ook het e-book β€˜Email als een Pro’ downloaden. Deze is nu ter promo tijdelijk gratis beschikbaar gesteld. Het e-book is te downloaden via www.EmailEfficiency.nl.

Over de auteur

Giel Boes traint kenniswerkers om slimmer digitaal te werken en tijd te besparen met email. Dit doet hij zowel online als offline. Giel vindt het op zijn Eindhovens gezegd: β€˜Keigaaf om anderen te helpen ook slimmer digitaal te werken Γ©n alles uit hun dag te laten halen’.

Giel Boes
 

Click Here to Leave a Comment Below 1 comments