Zo kun je slimmer thuiswerken in Coronatijd ?

Werk jij voorlopig nog thuis, in teamverband of alleen? Recent heb ik mijn nieuwe workshop Slimmer Samen Thuiswerken gegeven bij de Gemeente Eindhoven en Binnenlandse Zaken. Graag deel ik een paar praktische tips met jou hierover.

Beruchte uitdagingen met thuiswerken

Herken jij één of meer van onderstaande zaken?

  1. ’s Ochtends kom je moeilijk op gang en stel je het belangrijkste werk uit.
  2. Nu je team thuiswerkt, ontvang je nog meer e-mail. Vaak buiten werktijd.
  3. De band met je collega’s wordt minder, je mist de teamspirit.

Per uitdaging deel ik hieronder enkele praktische tips met je. Veel succes!

Tip 1: Kickstart je dag ?

Wil jij meer uit je dag halen en je top voelen?
Bedenk dan een energiek ochtendritueel voor jezelf. Geen tijd? Echt wel! Eerst had je toch ook reistijd? In een half uurtje kun je al een rondje rennen in je buurt. Dan ben je meteen lekker fit!

Zo kickstart je meteen je werkdag. Doe meteen daarna je belangrijkste werk eerst. Ga dus niet eerst je e-mail bijwerken, maar plan dit slim in.

Tip 2: Chillen met e-mail ?

Ga minder intern e-mailen. Hiervoor kun je ezelsbruggetje C.H.I.L.L.E.N. gebruiken: Chat buiten je inbox, Herlees voor verzenden, Inplannen op vaste tijden, Lees volledig vóórdat je antwoord, Leesmap voor CC-mail, Emotieloos e-mailen en Notificaties uitzetten. Leuk hè? Zelf bedacht, tijdens mijn ochtendritueel – lekker joggen in het bos.

Belangrijk is ook om met elkaar hierover in overleg te gaan, en dan niet per mail. Welk communicatiemiddel pak je en wanneer? Vergeet niet dat e-mail niks anders is dan digitale post en géén urgente op-en-neer communicatie. Voor meer tips hierover kun je altijd mijn blogs raadplegen, via mijn LinkedIn en website.

Tip 3: Doe aan online Teambuilding ?

Mis je het kletsen aan de koffieapparaat? Over koetjes en kalfjes kun je ook online bijpraten. Hier kun je ook gewoon tijd voor inplannen of anders spontaan een collega (video)bellen. Liever een stap verder? Organiseer dan een digitale lunch samen met de camera aan en spreek af het vooral NIET over werk te hebben.

Bedenk voor jezelf wat je mist aan de offline kantoorcultuur en bedenk hier een online alternatief voor. Bijvoorbeeld een competitie zoals een leuke quiz of een spelletje zoals Wordfeud, Scrabble etc. Stel dit voor of organiseer spontaan wat.

Tot slot…

Het zijn bijzondere tijden en het advies om thuis te werken blijft voorlopig. Nu de dagen korter en kouder worden, is er reden te meer om de dag fit én gezond te starten en de band onderling te versterken. Deel deze tips daarom gerust.

Ken jij een team of organisatie met interesse in de workshop Slimmer Samen Thuiswerken? Laat het me dan gerust weten want ik help ze met plezier!

Fijne dag nog.
Groet, Giel

PS: Hoe kun jij zelf het beste thuiswerken? Deel het gerust, ik ben benieuwd. ?

Giel Boes
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: